Zonnepanelen zonder zorgen voor bedrijven

De energieprijzen stegen de afgelopen jaren fors. Zonnepanelen zijn daarentegen steeds goedkoper. 

De aanschaf ervan is een tijdrovend proces. Ondernemers kijken op tegen de rompslomp en zitten vaak met vragen. Is mijn dak geschikt? Hoeveel zonnepanelen passen erop? Welk type paneel moet ik kiezen? Ook zijn er vragen over de terugverdientijd, subsidiemogelijkheden, de opstalverzekering en de aansluiting op het net. 

De gemeente Wageningen gaat je daarbij ontzorgen. Als je deelneemt aan deze actie, neemt een onafhankelijke energieadviseur een groot deel van het (uitzoek)werk voor je over. 

Hoe werkt het?

Meld je aan via het aanmeldformulier hieronder. De energieadviseur neemt contact met je op om een afspraak te maken voor een verkennend gesprek.

In een energieadvies dat volgt onderzoekt deze expert op maat gemaakte mogelijkheden voor zonnepanelen voor jouw bedrijfspand, inclusief kosten, baten, subsidies en financieringsmogelijkheden.

Wat kan je verwachten?

  • Het is belangrijk om een analyse van het dak uit te voeren om te bepalen of er mogelijkheden zijn voor zonne-energie (PV) en of het zinvol is om een offerte aan te vragen bij een PV-leverancier.
  • De energieadviseur onderzoekt hoe een investering in zonnepanelen zich verhoudt tot andere duurzame maatregelen, zoals isolatie en/of het vervangen van een CV-ketel door een warmtepomp.
  • Als het nodig is kan de adviseur je op weg helpen bij het laten onderzoeken van de sterkte van de dakconstructie door een constructeur en van de dakopbouw door een dakdekker. 
  • Als het dak geschikt is voor zonnepanelen stelt de energieadviseur de economische en technische haalbaarheid vast. Inclusief het opstellen van een business case en een investerings- en financieringsplan.
  • Als je besluit te investeren, wordt de aanvraag doorgestuurd naar de gekozen PV-leverancier en ontvang je vrijblijvend een offerte.
  • Er is een helpdesk beschikbaar voor ondersteuning bij de uitvoering, bijvoorbeeld voor vragen over subsidieafhandeling, en administratieve meldingen.

Wat kost het?

De kosten voor het adviestraject worden volledig gedragen door de gemeente Wageningen en de provincie Gelderland. Let op: er is maar plek voor 25 bedrijven.

Hoe lang duurt de actie?

Aanmelden kan tot en met tot 31 december 2024.

Aanmelden

Naam/ contactpersoon(Vereist)
Adres

Ontdek in deze inspirerende video de pioniers van de Nationale Duurzame Bedrijven Route: Noldus Information Technology, Copypoint, Vakschool Rijn IJssel en De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken Wageningen delen hun verhaal.

Dat is afhankelijk van de volgende factoren:

• Hoeveel zonnepanelen kunnen er geplaatst worden?
• Heb je een plat of schuin dak?
• Moet er rekening gehouden met (lokale) schaduw?
• Hoe kunnen de zonnepanelen op de elektriciteitsinstallatie aangesloten worden?
• Is er een bliksembeveiligingsinstallatie aanwezig?

De adviseur en de installateur denken met je mee zodat er bijna altijd een passend aanbod gedaan kan worden.

Verschillende factoren beïnvloeden de haalbaarheid van zonnepanelen op jouw pand: het type aansluiting (groot- of kleinverbruik), installatiedetails, schaduwwerking, opwek versus verbruik, mogelijkheid tot teruglevering aan het net, de afbouw van salderen bij kleinverbruikaansluitingen, en eventuele subsidies. In een uitgebreid energieadvies wordt dit specifiek voor jou berekend.

Voorbeeldscenario’s illustreren de terugverdientijd en rendementen:

  1. Bij een systeem van 24 zonnepanelen met 10.500 Wattpiek, kun je met een kleinverbruikaansluiting de investering in 7 jaar terugverdienen, met bijna 11% jaarlijks rendement.
  2. Met 116 zonnepanelen (51.000 Wattpiek) en 55% direct verbruik, is de terugverdientijd 4 jaar, met circa 20% jaarlijks rendement.
  3. Bij 232 zonnepanelen (102.000 Wattpiek) en een grootverbruikaansluiting kun je, ondanks netcongestie en het niet mogen terugleveren, de investering in 7 jaar terugverdienen, met een rendement van circa 12,5%.

Of deze voorbeelden op jouw pand van toepassing zijn, hangt af van jouw specifieke situatie en de prijsontwikkelingen van zowel zonnepanelen als energietarieven. De huidige lage prijzen en tarieven zijn meegenomen, maar toekomstige veranderingen zijn moeilijk te voorspellen.

Investeren in zonnepanelen op je dak is een aantrekkelijke manier om je energiekosten te verlagen en minder gevoelig te zijn voor stijgende energieprijzen. Voor ondernemers die niet direct de financiële middelen hebben, biedt het Energiefonds van de gemeente Wageningen een oplossing. Via dit fonds kun je als ondernemer een lening aanvragen tegen een vaste lage rente om duurzame maatregelen voor je bedrijfspand te nemen. Mogelijk kun je met de besparingen op je energierekening de kosten van de lening dekken. Eenmaal afbetaald, resulteert dit in een aanzienlijk lagere energierekening. Het is ook interessant om te weten dat energiebesparende maatregelen de waarde van je pand kunnen verhogen.

NewSolar uit Woudenberg is dit jaar gekozen als installateur. Dit na een grondige evaluatie van criteria zoals prijs-kwaliteitverhouding van materialen, garanties op installatie en product, maatwerkmogelijkheden, en de keuzes met betrekking tot (sociale) duurzaamheid en arbeidsomstandigheden binnen het eigen bedrijf. NewSolar heeft uitstekend gepresteerd op deze punten. Met het oog op het bevorderen van lokale bedrijvigheid hebben we uitsluitend regionale installateurs benaderd voor het indienen van voorstellen. In 2025 wordt er een nieuwe leverancier geselecteerd.

Ook Wageningen heeft te maken met netcongestie. Bedrijven met een grootverbruikaansluiting mogen geen stroom meer terug leveren aan het net. Het is wel toegestaan om een zonnepanelen-installatie op het dak van je pand te plaatsen en aan te sluiten. Maar je mag de opgewekte stroom niet aan het net terugleveren. Om dit te voorkomen kun je een vermogensregeling installeren. De optimale aanpak is echter om de opgewekte stroom nauwkeurig af te stemmen op het feitelijke verbruik, zodat je zoveel mogelijk van de opgewekte energie zelf gebruikt. De energieadviseur rekent voor je uit wat de optimale grootte van de installatie is en wat de kosten en baten van deze installatie dan zijn. In de meeste gevallen blijft het rendabel om zonnepanelen te installeren, maar het is raadzaam om dit grondig te laten berekenen.

Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting met een capaciteit groter dan 3×80 Ampère. De grootste kleinverbruikaansluiting is dus 3×80 Ampère. Je kunt dit in je meterkast in principe zien aan de hoofdzekeringen, maar er is een eenvoudigere manier om dit te bepalen. Bij een kleinverbruikaansluiting betaal je maandelijks vaste voorschotten aan je energieleverancier en ontvang je jaarlijks een afrekening op basis van je werkelijke verbruik, inclusief netwerkkosten. Grootverbruikaansluitingen factureren maandelijks de werkelijke elektriciteitskosten, waarbij netwerkkosten apart in rekening worden gebracht. Daarnaast betaal je voor de meetdienst, wat resulteert in afzonderlijke facturen van je energieleverancier, Liander en een meetdienst zoals Kenter.

Bij grotere bedrijfsdaken stellen opstalverzekeraars tegenwoordig als eis dat er bij oplevering een Scope 12-keuring wordt uitgevoerd. Hiermee wordt de veiligheid van de installatie gewaarborgd. De gekozen leverancier binnen de actie zorgt ervoor dat de zonnepaneleninstallatie wordt beoordeeld door een onafhankelijke Scope 12-inspecteur en goedgekeurd wordt opgeleverd.

In principe dien je vóór de installatie van zonnepanelen op je dak de geschiktheid van de dakconstructie te laten beoordelen door een constructeur. Deze beoordeelt of het dak sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen, rekening houdend met zowel wind- als sneeuwbelasting. Dit is tevens een vereiste van verzekeraars voor de Scope 12-keuring die wordt uitgevoerd bij de oplevering van je zonnepaneleninstallatie.

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt de overschot aan het net geleverd en verrekend met je verbruik op momenten met minder opwekking. Dit proces staat bekend als salderen en is enkel van toepassing op kleinverbruikaansluitingen. Een voorbeeld: stel dat jouw zonnepanelen in een jaar 9.700 kilowattuur opwekken, waarvan je 6.800 kWh zelf gebruikt en 2.900 kWh aan het net levert. Als je totale verbruik 15.000 kilowattuur is, betaal je slechts voor het verschil (15.000 – 9.700 = 5.300 kWh) aan je energieleverancier. Vanaf 2025 verandert deze regeling: het belastingvoordeel door salderen wordt tussen 2025 en 2030 geleidelijk verminderd. Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk, maar ontvang je wel een vergoeding voor elke kilowattuur die je aan het net levert. De adviseur van de gemeente Wageningen kan nauwkeurig berekenen hoe deze veranderingen voor jouw situatie uitpakken.

Is je bedrijfspand een monument? Dan ben je gebonden aan extra regels. Toch zijn zonnepanelen ook voor monumenten vaak mogelijk. Neem contact op met de beleidsmedewerker monumentenzorg van de gemeente Wageningen om de mogelijkheden te bespreken.

De actie ‘Zonnepanelen zonder zorgen voor bedrijven’ is een actie van de gemeente Wageningen en Wageningen Werkt Duurzaam.